Svijet

Stažisti Bijele kuće pobunili su se protiv Bidena propalestinskim pismom u kojem zahtijevaju prekid vatre

Desetine pripravnika u Bijeloj kući potpisalo je pismo predsjedniku Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris u kojem zahtijevaju “trajni prekid vatre” u Pojasu Gaze i optužuju ih da ignorišu “molbe američkog naroda”.

Pismo, o kojem je prvi izvijestio NBC News, dolazi nakon što je 400 vladinih službenika iz 40 odjela i agencija u administraciji predsjednika Bidena dalo podršku sličnoj poruci sredinom novembra pozivajući na prekid rata između Izraela i Hamasa.

“Mi, dolje potpisana Bijela kuća za jesen 2023. i Izvršni ured pripravnika predsjednika, više nećemo šutjeti o tekućem genocidu nad palestinskim narodom”, počinje pismo stažista. „Mi smo Palestinci, Jevreji, Arapi, muslimani, hrišćani, crnci, Azijati, Latini, belci i kvir.
“Mi slušamo glasove američkog naroda i pozivamo administraciju da zahtijeva trajni prekid vatre”, nastavlja se u pismu. “Mi nismo donosioci odluka danas, ali želimo da budemo lideri sutrašnjice i nikada nećemo zaboraviti kako su molbe američkog naroda saslušane i do sada ignorisane.”

U pismu se dodaje da dok su pripravnici bili “užasnuti” Hamasovim napadom 7. oktobra na južni Izrael koji je pokrenuo rat, oni se protive “brutalnom i genocidnom odgovoru izraelske vlade, finansiranoj našim američkim poreznim dolarima, koja je ubila preko 14.000 nedužnih palestinskih civila u Gazi, od kojih su veliki postotak djeca” — ponavljajući statistiku smrtnih slučajeva palestinskog ministarstva zdravlja koje vodi Hamas.

“Iako je administracija izrazila podršku humanitarnoj pauzi, mi smatramo da ništa drugo osim potpunog zaustavljanja izraelskog masovnog pokolja nedužnih civila u Pojasu Gaze jednostavno neće biti dovoljno”, zaključuje se. “Pozivamo administraciju Biden-Harrisa da sada pozove na trajni prekid vatre, oslobađanje svih talaca uključujući palestinske političke zatvorenike i da podrži diplomatsko rješenje koje će staviti tačku na ilegalnu okupaciju i izraelski aparthejd, prema s međunarodnim pravom i za slobodnu Palestinu.”

Sporazum o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa stupio je na snagu krajem novembra, ali je trajao samo nedelju dana prije nego što su borbe nastavljene u Pojasu Gaze.

Biden je u utorak okrivio Hamas za kršenje sporazuma s Izraelom, rekavši donatorima da je “odbijanje da pusti preostale mlade žene ono što je prekršilo ovaj dogovor”.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Jedan komentar

  1. I am extremely impressed along with your writing talents as well as with the structure on your blog.
    Is that this a paid subject matter or did you customize it your self?
    Either way keep up the nice quality writing,
    it is uncommon to peer a great blog like this one these days..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button